Як громадам досягати перемог. Приклад опозиції Ірпеня для інших українських міст

Рік, що минає, видався для Ірпеня одним із найбільш напружених за останнє десятиліття. Колись зелене “місто-курорт” стрімко перетворюється на бетонне гетто. Влада вже навіть не соромиться виводити проти людей відвертих “тітушок” під час акцій протесту чи сесій місцевої ради.

Проте завдяки організованості місцевої громади надію на альтернативний розвиток для міста не втрачено. І попри явно темну смугу в житті міста, підсумки 2018 в Ірпені можуть стати хорошим прикладом для багатьох інших громад по всій Україні.

З погляду пересічного зовнішнього спостерігача Ірпінь – це величезний клубок проблем, які неможливо розв’язати.

На десятки тисяч нових квартир тут не будують нових шкіл і садочків. Батьки мусять ставити малюків у чергу з народження – і то без гарантій отримати місце. А старші діти вчаться в переповнених класах у дві зміни. Через хаотичну забудову тут постійні перебої з електро- і водопостачанням: старі мережі не можуть впоратися із таким напливом нових мешканців (за останні кілька років кількість житла в Ірпені подвоїлась). На 100-тисячне місто немає власної лікарні і станції швидкої допомоги. Крім того, Ірпінь вранці та ввечері – це суцільний автомобільний корок, бо наявні дороги не пропускають того обсягу автівок, які вже запарковано на тротуарах і в дворах (паркінгів та парковок також майже немає). Електрички ходять нерегулярно.

Зелені зони за крок до знищення, заплава річки Ірпінь на порозі екологічної катастрофи, наміри забудувати висотками навіть приватний сектор – це лише частина жахів, із якими щодня живуть мешканці міста-супутника столиці. Здавалося б, куди вже безнадійніше.

Та по-перше, це явно не унікальна ситуація, вона повторюється чи не в кожному другому селі чи місті, де немає нормального господаря. По-друге, як би цього не хотілось визнавати місцевій владі, ситуацію цілком можна виправити. Що і роблять місцеві громадські активісти, об’єднавши зусилля. Ось кілька їхніх перемог в Ірпені в умовах тотальної розрухи, корупції і безпросвіття.

1. Відставка мера

У серпні 2018 року фігурант кількох корупційних справ, а також ключовий забудовник Ірпеня, міський голова Володимир Карплюк під тиском громадськості подав у відставку зі своєї посади. Формально він заявив, що вирішив зосередитися на боротьбі за посаду народного депутата в 95-му виборчому окрузі, куди входить Ірпінь.

Читайте ще:   Чому кошти громади працюють проти неї?

Чому це перемога громади? Тому що у міста з’явився шанс на нового голову, який турбуватиметься про комфорт його мешканців, а не про кишені своїх поплічників-забудовників. Всупереч вимогам законодавства вибори ще досі не призначені. І лише втручання народних депутатів в ситуацію довкола ухвалення Генплану дозволило зсунути її з мертвої точки: в парламенті зареєстровані відповідні проекти постанов про призначення виборів міського голови і міськради Ірпеня. Остання залишається оплотом про-карплюківської більшості, відтак її перезавантаження стане ковтком свіжого повітря для громади.

Як цього було досягнуто? Постійним тиском, громадськими акціями, інформуванням мешканців міста, а також кропіткою юридичною роботою із фіксування всіх правопорушень міського голови.

2. Зрив планів влади “по-тихому” ухвалити Генплан

Читач міг пропустити усі перипетії із голосуванням за Генплан Ірпеня після фейкових “громадських слухань”, на яких громадськості не дали сказати слова; із “тітушками” і перекриванням всього центру міста заради “безпечного” голосування за “розпил” Ірпеня.

Проте набагато вірогідніше на його очі траплялась історія про те, що в нашому місті є… морський порт. Саме скопіювавши цілі шматки з генплану Очакова, умільці міської ради планували зробити із передмістя Києва промисловий морський вузол.

Ця історія стала показовим прикладом того, наскільки сильно місцева влада готова ігнорувати місцевих мешканців. І мобілізувала громаду. Сотні активних громадян уже на стадії фейкових громадських слухань написали заяви до місцевого ЦНАПу про незгоду із результатами “обговорень”, зі своїми пропозиціями щодо Генплану. Їх неврахування під час голосування (Генплан міста на 5 років ухвалили за 23 секунди без жодного обговорення) – підстава для такої ж, а то й більшої кількості судових позовів. І ми маємо намір всі їх реалізувати і довести до логічного завершення.

Під час же самого голосування у міській раді громада продемонструвала, що не потерпить повернення у часи Януковича, коли “тітушками” можна було через коліно ламати ціле місто і не нести за це покарання. В ситуацію вже включились народні депутати, обласна рада, обласна прокуратура і управління Нацполіції. Це все – передумови задля того, аби із заповідника корупції і українського “міні-Чикаго” Ірпінь почав перетворюватися на нормальне європейське містечко, де громадяни знають і захищають свої права.

3. Дослідження наслідків забудови заплави р. Ірпінь

З ініціативи низки громадських організацій, зокрема ГО “Зелений Ірпінь”, ми замовили у одному із наукових інститутів ґрунтовне дослідження наслідків забудови заплави річки Ірпінь на околицях міста. Дослідження, яке мали б провести горе-чиновники, коли ще кілька років тому почали розпилювати землю на заплаві під багатоквартирну забудову. Дослідження, із якого вони мали б зрозуміти, що такими діями штовхають передмістя Києва на екологічну катастрофу.

Читайте ще:   Як зачистити місто під забудову: 4 схеми чиновників

До реалізації цього проекту громадські активісти могли послуговуватися хіба що власними уявленнями про системи дренажу і небезпеку підтоплення майбутніх житлових масивів, зведених на заплаві. Коли ж ми отримали від науковців результати досліджень, то вжахнулися від того, наскільки навіть ми недооцінювали ризики, закладені владою для майбутніх мешканців цієї частини Ірпеня. Затоплення не лише самого масиву – але й навколишніх уже наявних кварталів. Неможливість відведення води під час паводків, неможливість нормального осушування і ризик заболочування з одного боку, і при цьому ризик недостатнього заводнення торф’яників – що спричинятиме більше пожеж, смороду і диму в Києві – з іншого.
Влада вирішила відкупитися від городян зведенням “набережної на болоті”, із краєвидом на замулену брудну річку із будівельним сміттям і без жодних ознак життя. Натомість забудувати десятки гектарів бетонними коробками без жодного врахування небезпеки їх руйнування під час першої ж повені.

Так, поки що ми не зупинили забудову, проте будемо усіляко доносити до потенційних інвесторів цих проектів про їх небезпеку, маючи на руках не просто здогадки, а науково підтверджені факти.

4. Створення юридичної служби для мешканців

Якщо влада систематично порушує права людей, створення ефективної служби юридичної підтримки – необхідна умова для захисту цих прав. Ми створили таку службу в Ірпені, яка вирішує як побутові юридичні проблеми, так і допомагає в протистоянні містян із чиновниками, комунальними службами та іншими структурами, що існують на кошти кожного мешканця міста, проте не надають відповідного сервісу. Кількість запитів регулярно зростає, а самі запити повторюються, навіть якщо мова йде про прямі обов’язки чиновників. За рік ми надали понад 100 консультацій, підготували низку заяв про вчинення кримінальних правопорушень та позовів до суду щодо незаконної забудови, розкрадання бюджетних коштів, вирубки зелених насаджень, виведення цінних земель з юрисдикції громади.

Читайте ще:   «Чорна п’ятниця» пройша. Що далі?

Якби влада реально хотіла змінити ситуацію на краще, то уже давно взяла б у нас переліки вирішених питань і системно їх вирішила. Система виявлення проблем і оперативного реагування на них ефективно працює в багатьох містах не лише України, а й світу, і є основою для підтримки дій влади городянами. Утім, в Ірпені, схоже, владі це не цікаво.

***

Активна робота і конкретні заходи дають в місті свої результати: за опитуваннями, майже ⅔ мешканців вважають корупцію в міській владі реальною проблемою, із якою потрібно боротися. Усього лише кілька років тому ми не набирали і половини від цієї кількості свідомих громадян. Майже половина городян бачить і заявляє, що місто розвивається в неправильному напрямку, що владу потрібно змінювати і точно не допускати старих кадрів до управління Ірпенем. Нині в Верховній раді вже зареєстровано два проекти постанови про дострокові вибори міського голови та міської ради. Оскільки питання набуло неабиякого розголосу, ми сподіваємось, що уже на першій січневій сесії відповідне рішення буде ухвалено. А значить зовсім скоро ірпінці зможуть скористатися своїм правом на вибір тих представників, які не мислять категоріями додаткових квадратних метрів, а думають про комфортне майбутнє для міста і його жителів.

Опубліковано в категорії: Блог

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *